Oni PARAJU OBLAKE, a vi naparite oči na ovih 10 NAJIMPRESIVNIJIH oblakodera (FOTO)

Burdž Kalifa, Dubai

Kula Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu, trijumf je inženjerskog rada i pravo umetničko delo.

Nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u strogom centru Dubaija, jednoj od trenutno najposećenijh destinacija na svetu.

Njena izgradnja trajala je šest godina, a navodno je odluka da se izgradi najveća zgrada na svetu potekla od odluke vlade Ujedinjenih Araposkih Emirata da se promeni pravac u razvoju zemlje sa naftne ekonomije, na ekonomiju baziranu na turizmu.

Šangajski toranj, Šangaj

Ovo je najveći neboder u Šangaju, a druga najviša građevina na Zemlji.

Visok je 632 metara, ali sa antenom. Jedna američka arhitektonska firma dizajnirala je Šangajski toranj, uz pomoć kineskog arhitekta Jun Hia koji je vodio dizajnerski tim. Toranj ima oblik devet cilindričnih građevina naslaganih jedna na drugu, u ukupnom iznosu od 121 sprat.

Abradž al-Bait, Meka

Ovo je kompleks zgrada u Meki, Saudijskoj Arabiji i u vlasništvu je kanadskog “Fairmont Hotels and Resorts”. Gradnja je započela 2004, a kompleks je konačno otvoren u junu 2012. godine. Abradž al-Bait ima veliki molitveni prostor koji može da primi više od 10.000 ljudi.

Najviši toranj u kompleksu, hotel sa pet zvezdica, osigurava smeštaj za milione hodočasnika koji putuju u islamski sveti grad Meku.

Osim toga, ovaj komleks ima pet trgovinskih centara.

Projekt je koštao 15 milijardi dolara.

Ping An finansijski centar, Šendžen

Visoka je 599 metara, a projektovala ju je američka firma. Projekat je morao da bude privremeno stopiran u 2013. godini kada je otkriveno da je beton napravljen od neprerađenog morskog peska korišćen u izgradnji predstavljao opasnost za zgradu da se sruši.

Uz fasadu od četiri pervaza sa cik-cak ukrasom oblikovanih kamenih vertikala, nalaziće se više od 100 spratova sa kancelarijama i pet spratova sa prodavnicama.

Lote toranj, Seul

Ona teži da postane najviša građevina na Korejskom poluostrvu, prevazilazeći trenutno najvišu “Northeast Asia Trade Tower” kulu trgovinskog centra na severoistoku Azije u Inčonu za više od 200 metara.

U okviru ovog 555 metara visokog nebodera se nalaze prodavnice, kancelarije i hotel sa sedam zvezdica sa konusnim oblicima kao odrazom korejske umetnosti.

Iako je bio na “meti” 2014. godine kada su otkriveni “ponori” u njegovoj osnovi, ipak je završen 2017. godine.

Svetski trgovinski centar, Njujork

Ovo je najviša zgrada u SAD, kao i na celoj zapadnoj hemisferi. Nalazi se u sklopu svetskog trgovinskog centra sa još nizom solitera. Nalazi se na lokaciji nekadašnje šeste zgrade trgovinskog centra koja je zajedno sa Kulama Bliznakinjama srušena 11. septembra 2001. godine u najvećem napadu terorista u istoriji SAD.

CTF finansijski centar, Guangdžou

Sa visinom od 530 metara izgrađena je na lokaciji sa pogledom na Bisernu reku. Ona je neboder od 111 spratova koja obuhvata kancelarije, centar za konferencije, hotel, tržni centar i prostor sa pogledom na okolinu.

Tajpej 101, Tajpej

Dobitnik je velike nagrade “Emporis Skyscraper Awars” za najlepšu i najneverovatniju građevinu 2004. godine. Svrstan je u novih sedam svetskih čuda i sedam čuda inženjerstva 2006. godine. Oblakoder ima 101 sprat i izgrađen je u staro-azijskom stilu i napravljen je tako da ga tamošnji tajfuni i potresi ne mogu srušiti.

Sam oblakoder visok je 449,2 metara, ali sa antenom, njegova visina iznosi 502.

Ime je dobio po imenu grada u kojem je i smešten, a drugo ime, odnosno broj 101, se podudara sa dva značenja: jedno je broj spratova koliko ima, a drugo je ulica u kojoj se nalazi, a to je 101. ulica.

Šangajski svetski finansijski centar, Šangaj

To je višenamenski oblakoder koji sadrži kancelarije, hotele, sale za konferencije, osmatračnice i tržne centre u prizemnim spratovima. Deo s hotelima, pod imenom “Park Hajat Šangaj”, ima 175 soba i apartmana sredinom.

Dana 14. septembra 2007. godine oblakoder je dosegao visinu od 492.3 metara.

Internacionalni trgovinski centar, Hong Kong

Predstavlja neboder od 118 etaža od kojih je 108 iznad zemlje, sadrži 30 liftova, a visoko je 484 čija je izgradnja započeta 2002. godine. U sklopu zgrade, na njenom 118. spratu se nalazi najviše postavljen bazen na svetu, a tu su i mnogobrojni poslovni prostori koji uglavnom pripadaju bankama.

Subscribe to our newsletter

Latest articles

Similar articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: